Marmara’nın turistik körfezinde müsilaj kabusu

Marmara Denizi’nde Müsilaj Sorunu Yine Gündemde

Marmara Denizi’nde 2021’de önemli bir çevresel soruna neden olan müsilaj, tekrar dikkat çekiyor. Bursa’nın Mudanya ilçesinden sonra Gemlik ilçesinde de deniz müsilajla kaplandı. Turistik mahallelerin plajlarında oluşan tabaka endişe yaratıyor.

Uzmanlar, Marmara Denizi’nde yapılan ölçümlerle müsilajın özellikle 20-30 metre derinliklerde yoğunlaştığını belirtiyor. 2021’deki krizin tekrar yaşanabileceği uyarısı yapılıyor.

Yaz sezonu başladığında, Bursalı ve İstanbullu tatilcilerin yoğun ilgi gösterdiği Gemlik Körfezi’ndeki Kumla, Karacaali ve Narlı mahallelerindeki müsilaj, esnafı ve vatandaşları endişelendiriyor. Kumla Mahalle Muhtarı Kazım Ata, “Gemlik sahilinde önemli bir noktayız. Ancak bu yıl tüm sahiller müsilajla kaplı. Yaklaşık 15-20 gündür sürekli müsilaj tehdidi altındayız” diyor.

‘OKULLAR KAPANINCA 200-300 BİN KİŞİ KUMLA’YA AKIN EDİYOR’

Muhtar Ata, kıyının acilen temizlenmesi gerektiğini belirterek, “En azından sahil temizliğinin yapılması gerekiyor. Okullar kapanınca 200-300 bin kişinin Kumla’ya akmasını bekliyoruz. Durum çok kötü” diyor.

‘OLTALAR DİPTE TAKILIYOR’

Olta balıkçıları, müsilaj yüzünden ağlarının boş döndüğünü ve zarar gördüğü için denize açılamadıklarını belirtiyor. Hasan Basri adlı olta balıkçısı, “Müsilaj yüzünden tekneler bile denize açılamıyor. Durum çok kötü. Balıklar oksijen alamıyor. Denizde balık tutulamıyor. Oltalar bile pislik içinde kalıyor” diyor.

‘KIŞ AYLARINDAN İTİBAREN MÜSİLAJ OLUŞUMU BAŞLAMIŞTI’

Bursa Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Efsun Dindar, müsilajın balık popülasyonu üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirtiyor. Dindar, “Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumunun uzun süredir devam ettiği biliniyor. Bu durum canlı yaşamını tehdit ediyor” diyor.

‘CANLI EKOSİSTEMİ ÇOK BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA’

Doç. Dr. Dindar, atık suların ve nehirlerdeki kirliliğin denize taşınarak müsilaj oluşumunu hızlandırdığını ifade ediyor. Oksijenin tükenmesiyle canlı yaşamın tehlikeye girdiğini belirten Dindar, “Denizde canlı ekosistemi büyük bir tehlike altında. Oksijensiz ortamda canlılık azalıyor” diyor.

Related Posts

Kampanya sınıfta kaldı: Türkiye’nin sınırına taşınanlara 10 bin Euro vereceklerdi

Yunanistan’ın Batı Trakya’da Türkiye ile sınırı oluşturan Meriç nehri bölgesindeki köylere yerleşecek vatandaşlarına 10 bin Euro teşvik ödemesi kampanyası ilgi görmedi.

Son Dakika… CHP’nin 5. miting adresi belli oldu!

Son Dakika Haberi… İBB Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından her Çarşamba İstanbul’da düzenlenen ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinginin beşincisinin Silivri’de yapılacağı açıklandı.

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık: “Topla öldür kanunu!” sokak köpeklerini azaltmak yerine çoğaltacak

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı Nesrin Çıtırık ‘AYM Kararı Sonrası Neler Yaşanacak?’ sorusunu yanıtladı.

Samsun’da İmamoğlu imzası standına saldırı

Samsun’un Bafra ilçesinde açılan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun serbest bırakılması için kurulan imza standına iki kişi tarafından taşlı saldırıda bulunuldu.

Güneş tutkusu hayatını karattı

Güneş tutkusu 46 yaşındaki Jane Murray’in, hayatını karattı. Gerçeği duyunca ise hayatının pişmanlığını yaşadı.

Depremde çöken GSM operatörleri Meclis gündeminde: ‘İletişim kesilirse devlet susar’

Yeni Yol Grubu Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, son dönemde art arda yaşanan depremlerle birlikte tartışmalara neden olan haberleşme altyapısı zaaflarını gidermeye yönelik kapsamlı bir yasa teklifi hazırlayarak TBMM’ye sundu.