İki profesör Bursa depreminden sonra uyardı: ‘Büyük depreme hazırlanın!’

Bursa’da Meydana Gelen 4 Büyüklüğündeki Deprem Endişe Yarattı

Bugün öğle saatlerinde Bursa’nın Nilüfer ilçesinde Richter ölçeğine göre 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Sarsıntı, İstanbul ve çevre illerinde de hissedildi. Panik yaşanan anlarda şükür ki can veya mal kaybı yaşanmadı, ancak depremle ilgili yapılan açıklamalar endişe yarattı.

Uzmanların Uyarıları Dikkat Çekti

Bursa’daki deprem sonrasında konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Prof. Dr. Okan Tüysüz, önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Son zamanlarda sık sık depremlerle karşı karşıya kalıyoruz. Ege Denizi’nde, Midilli’de yaşanmıştı birkaç gün önce. Şimdi ise Bursa’da karşı karşıyayız. Bursa Güney kolunun ortasında ve ovada yer alıyor. Zemin yapısı oldukça riskli. Tarihte 1065 yılında ciddi bir deprem yaşandı ve 1855’te 2 yıkıcı deprem gerçekleşti. Bu depremler tetikleyici olabilir mi? Evet, gelecekleri öngörebiliriz. İznik’te 1065 yılından beri bir kırılma yaşanmadı, bu da 7 ila 7,3 büyüklüğünde bir depreme sebep olabilir.”

Bursa ovasının altında 7,5 büyüklüğünde bir deprem üretebilecek potansiyele sahip bir fay hattı mevcut. Büyük bir depremi beklememiz gerektiğini belirtiyorlar. Prof. Dr. Pampal, “Deprem olacak, doğanın kurallarına göre kırılacak. Bu konuda dikkatli olmalıyız. Ne zaman olacağını söyleyemeyiz ve depremi önceden kestirmek imkansızdır” dedi.

‘Bize Alarm Veriyorlar’

Son yaşanan depremlerin bize uyarı niteliği taşıdığını belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, Bursa’nın içinden geçen aktif fay hattıyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Aktif fay, geçmişte 6 ve üstü büyüklüklerde depremler üretmiş ve ilerleyen dönemlerde de bunu yapma potansiyeline sahip olan faylardır. Bursa, bu potansiyele sahip illerimizden biridir. Dolayısıyla bu sarsıntı, büyük bir depremin habercisi olmamasına rağmen bizi uyarıcı bir nitelik taşıyor.”

Mevcut durumu hatırlatan Tüysüz, “Bursa tarih boyunca büyük depremler geçirmiştir. Geçmişte 7 büyüklüğünde iki önemli deprem yaşamış ve bu depremler ciddi hasarlara yol açmıştır. Bugünkü depremin meydana geldiği fay hattı, beklediğimiz Marmara Depremi’ni tetikleyebilecek Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın kuzey koluna uzak” dedi.

Tüysüz, “Bursa’nın içinden aktif bir fay geçtiğini unutmamak gerekiyor. Tüm bu çalışmalar, alınacak tedbirler üzerine odaklanıyor” sözleri ile açıklamalarını tamamladı.

Related Posts

Eski Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin onur nişanı geri alındı

Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye ülkeye hizmetlerinden dolayı verilen onmur nişanı(Legion d’honneur) geri alındı. ESKİ FRANSA CUMHURBAŞKANI’NIN NİŞANI GERİ ALINDI Fransa basınında yer alan haberlere göre, yolsuzluktan hüküm giyen Sarkozy …

BM’den, Suriye’de yeni seçim adımına destek

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara’nın Halk Meclisi Seçimleri Yüksek Komitesi’ni kurma kararını memnuniyetle karşıladı. Pedersen, “bu adımın siyasi geçiş süreci açısından önemli olduğunu …

Ölü caretta caretta sahile vurdu

Çanakkale Assos Sahili’nde kıyıya vuran ölü caretta caretta, belediye ekiplerince sahilden alındı.

İsrail Gazze’de yine ölüm yağdırdı! Yardım bekliyorlardı

İsrail, Gazze’de soykırım devam ediyor. Bir yandan da İran’a hava saldırıları düzenleyen İsrail, Gazze’de çoğunluğu insani yardım bekleyen 35 kişiyi daha öldürdü. Yerel sağlık yetkilileri tarafından İsrail saldırılarının Gazze Şeridi genelinde en az …

İran hava sahasını kapattı: Saat vererek duyurdular

İran, hava sahasının yarın saat 14.00’e kadar uçuşlara kapalı olacağını duyurdu.

Savaşta saflar sıklaşıyor: Fransa İsrail’in savunmasına destek çıkacak!

İsrail ve İran arasında büyük çatışmalar başladı. İsrail sabah saatlerinde İran’ı vurdu. İran akşam saatlerinde İsrail’in Demir Kubbesini delerek 7 balistik füze ile başkent Tel Aviv’i hedef aldı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ise savaşın …