IKEA’dan sıra dışı hamle: Çalışanlara muz kartı dağıttı! İşte nedeni

IKEA, Hatalardan Cesaret Alanı Yaratıyor: Muz Kartıyla Yenilik Rüzgarı

Hata yaptığınızda, keşke biri sizi önceden affetse diye düşündüğünüz oldu mu? IKEA’da bu artık mümkün. En azından sembolik olarak…

businessinsider’in haberine göre Ingka Group Başkanı Jesper Brodin, Norges Bank Investment Management CEO’su Nicolai Tangen’in podcast’ine konuk oldu ve çalışanlarına cesaret aşılayan sıra dışı bir uygulamadan bahsetti: “Muz kartı.” Bu kart, çalışanlara “risk al, hata yap, sorun değil” mesajını taşıyor. Çünkü Brodin’e göre hata, yeniliğin kaçınılmaz parçası.

Hatalara Önceden Af

Brodin, bu kartların doğrudan çalışanlardan gelen geri bildirimlere dayandığını anlattı:

“Pek çok çalışan hata yapmaktan korktuklarını açıkça ifade etti. Onlara güvence vermek istedik.”

Muz kartı, hataları teşvik etmiyor ama onların öğrenme sürecinin bir parçası olduğunun altını çiziyor. CEO, bu kartları çalışanlara dağıtarak aslında bir güven taahhüdünde bulunuyor:

“Bir hata yaparsan ve bu yükü paylaşmak istiyorsan, bana güvenebilirsin.”

Brodin’e göre, kurumsal yapıların en büyük düşmanı bürokratik hantallık. IKEA gibi dev bir organizasyonda 216 bin çalışanın bulunduğu bir düzende, karar alma süreçleri çetrefilli hale gelebiliyor. Ancak Brodin’in net bir duruşu var:

“Toplantıları azaltmalı, çalışanları karar vermeye ve hata yapmaya teşvik etmeliyiz.”

Çünkü onun gözünde IKEA’nın en büyük tehdidi, karmaşıklık değil; cesaretsizlik.

“Bir Fikrin Varsa ve Harekete Geçmiyorsan İçinde Bir Şey Ölür”

CEO’nun en vurucu cümlesi belki de bu: “Bir fikrin varsa ve onu eyleme geçirmiyorsan, içinizde bir şey ölür.”

IKEA’nın hedefi; fikirlere tutkuyla bağlı, yeniliğe açık ve hatadan korkmayan bir çalışan kültürü inşa etmek. Hata? O sadece öğrenmenin yakıtı.

Peki Brodin bu kartlara neden “muz kartı” diyor? Orası hâlâ muamma. Belki esprili bir metafor, belki sarı kartın dostane versiyonu… Ancak mesaj net: İyi fikirler, cesareti olanların elinde yeşerir.

Related Posts

İhracat rekor ‘yaz’dı

İhracat haziranda geçen yıla göre yüzde 8 artışla 20.5 milyar dolara ulaştı. Bu oran son bir yılın en yüksek aylık artışı oldu. Haziranda yıllık ihracat rekor rakam olan 267 milyar dolara ulaştı.

Emekli ve memurun gözü enflasyonda

Emekli ve memur maaşlarında gözler bugün açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi. 6 aylık enflasyonun açıklanmasıyla birlikte temmuz zamları netleşecek.

Bankacılık sektörünün kârı 326,5 milyar lira oldu

Bankacılık sektörünün kârı 326,5 milyar lira oldu

Bakan Bolat ihracat rakamlarını açıkladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dış ticaret verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sigara fiyatları temmuzda uçacak! 65 lirası vergi…

Sigara ve alkollü içkilerde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), yasa gereği her yıl ocak ve temmuz aylarında, son 6 aylık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında artırılıyor. Yılın ilk 5 ayında ÜFE yüzde 12,92 oldu. Haziran verisiyle bu oranın yüzde 15’e …

Dünya devi bankada flaş gelişme: 230 pozisyon için kapatma kararı alındı

Hollanda merkezli uluslararası banka ING, pazartesi günü yaptığı açıklamada, özellikle üst düzey yöneticileri hedef alan bir işten çıkarma planını açıkladı. Banka, gerekçe olarak ‘çok fazla üst düzey pozisyon’ bulunmasını ve bu yüzden organizasyonel …