Enflasyonla kendi ayağımıza sıktık

Hazır Giyim Sektöründe Değişim ve Zorluklar

Son 3 yılda yaklaşık 170 bin kişilik istihdamını kaybeden ve konkordato haberleriyle gündeme gelen hazır giyim sektörü, 2026’yı kayıp yıl olarak değerlendiriyor. Ancak çıkış arayışlarındaki gözlerin çevrildiği ABD pazarı, yüksek enflasyon ve maliyetler nedeniyle kaybedildi. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin ölçek ve altyapı olarak, Çin’den ayrılmak isteyen üreticiler için aranılan bir profil olmasına rağmen, markaların üretimlerini Mısır’a taşımayı tercih ettiğini belirtiyor.

‘TÜRKİYE UÇARDI’

Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı Cem Altan, Türkiye’de üretim arayışının maliyet ve enflasyon engeline takıldığını belirterek durumu şu şekilde özetliyor: 2005 yılında kotalar kalktığında, ABD’li alıcılar Çin müşterisi oldu. Şimdi yeni alıcılar Türkiye’yi tanımıyorlar. Enflasyon ve pahalılık sorunları nedeniyle Türkiye’ye gelip Türk şirketlerinden üretimlerini Mısır’a taşımalarını istiyorlar. Enflasyonla mücadele nedeniyle zor durumdayız. Altan ayrıca, Çin’den ayrılmak isteyen diğer ülkelerin Türkiye’yi potansiyel bir üretim yeri olarak gördüğünü ve Türkiye’nin avantajlı bir konumda olduğunu belirtiyor.

Eski Firmalar Kapatıyor ve Çekiliyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Eş Başkanı Ümit Özüren, aile işletmeleri şeklinde büyüyüp güçlenen hazır giyim üreticilerinin artan maliyetler yüzünden sektörden çekilmeye başladığını ifade ediyor. Özüren, sektörde gelecek görmeyen firmaların kendi sermayeleriyle işçilerinin haklarını ödeyerek sektörden ayrıldığına dikkat çekiyor.

10 Milyar Dolarlık Üretim Kapasitesi Atıl Durumda

Özüren, sektörün son 3 yılda 4 milyar dolarlık ihracat, 2 milyar dolarlık iç pazar ve ilave yatırım potansiyeliyle 10 milyar dolarlık bir kapasite kaybı yaşadığını belirtiyor. Ayrıca son 3 yılda yaklaşık 170 bin kişinin sektörden ayrıldığını aktarıyor. Özüren, sektör için umudun 2026’ya kadar ertelendiğini ve Avrupa’da satılık pek çok markanın olduğunu, devlet teşvikleriyle oluşturulacak ortak girişim gruplarının sektöre yeni bir ivme kazandırabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

Dünya devi bankada flaş gelişme: 230 pozisyon için kapatma kararı alındı

Hollanda merkezli uluslararası banka ING, pazartesi günü yaptığı açıklamada, özellikle üst düzey yöneticileri hedef alan bir işten çıkarma planını açıkladı. Banka, gerekçe olarak ‘çok fazla üst düzey pozisyon’ bulunmasını ve bu yüzden organizasyonel …

Bakanlıktan mal sahiplerine sıkı takip: 2 milyon TL zam yaptılar!

Ticaret Bakanlığı emlak ilanlarını mercek altına aldı. Yapılan denetimlerde fahiş fiyat artışına giden mal sahiplerine cezalar kesildi. Konuyla ilgili Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan’dan önemli bir açıklama geldi. Bazı ev sahiplerinin ev fiyatlarında yaptığı artış fahiş fiyat oyununu gözler önüne serdi. İşte detaylar…

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreterliğine Nurullah Bakır atandı

Nurullah Bakır, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreterliğine getirildi.

UAZ’dan 200 milyon dolarlık atılım

Rusya’nın köklü otomotiv üreticilerinden UAZ, Sollers Grubu çatısı altında 2027’ye kadar sürecek dev bir modernizasyon programına başladı. Yatırım tutarı 200 milyon doları geçerken, yeni üretim hatları, bileşen fabrikaları ve otomasyon sistemleriyle …

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes’un haftalık verileri yayımlandı. ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 6 azaldı.

Kırtasiye devinde küçülme: 58 kişi işten çıkarıldı

Anadolu Grubu’nun kırtasiye sektöründeki iştiraki Adel Kalemcilik, 2024 yılında hem gelir hem de istihdamda dikkat çeken bir daralma yaşadı. Şirket, yılın ilk yarısına ilişkin verilerini Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığıyla kamuoyuna …