Dünya’ya benzeyen ‘gizemli’ parçanın kaynağı bulundu: Sadece birkaç bin yıllık

Astronomlar, Ay’dan Kopan ‘Mini-Ay’ı İnceledi

Astronomlar, yakın zamanda gözlemlenen ve ‘mini-ay’ olarak adlandırılan ‘2024 PT5’ adlı gök taşının, Ay’dan kopmuş bir parça olabileceğini belirtti. ‘2024 PT5’, 10 metre çapında ve Güneş yörüngesinde ilerleyen bir gök cismi olarak tanımlandı. Yörünge yapısının Dünya’ya benzediği ve bu nedenle gökyüzü bölgesinden gelmiş olabileceği bildirildi. İlk olarak 7 Ağustos’ta ATLAS teleskop sistemleri tarafından gözlemlenen nesnenin, Ay’dan kopan ve binlerce yıl öncesine dayanan bir parça olabileceği düşünülüyor.

Dr. Teddy Kareta ve ekibi, Lowell Keşif Teleskobu ve NASA’nın Hawaii’deki Kızılötesi Teleskop Tesisi’ni kullanarak yaptıkları incelemelerde, gök taşının Ay yüzeyinden toplanan kayaçlara çok benzediğini kaydetti. Kareta, ‘2024 PT5’in, Ay’dan gelen silikat minerallerle uyum gösterdiğini ve sadece birkaç bin yıllık bir yaşa sahip gibi göründüğünü söyledi. Kareta, bu bulgunun nadir ancak büyüyen bir Ay’dan kopan gök taşı popülasyonuna ışık tuttuğunu da ifade etti.

UZAY ENKAZI MI?

Araştırmacılar, bu gök taşının uzay enkazı olmadığını anlamak için hareketlerini inceledi. NASA uzmanları, ‘2024 PT5’in, gök taşı hareketine uygun yoğunluk ve davranış gösterdiğini onayladı. ‘2024 PT5’, Ay’dan kopan ve Dünya benzeri yörüngeye sahip ikinci nesne olarak kayıtlara geçti.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Buzulların altından gelen gizemli sinyaller bilim insanlarını şaşırttı

Antarktika’da yapılan bilimsel bir deney sırasında, araştırmacılar buzulların altından gelen gizemli radyo dalgaları tespit etti. Fizik alanında önde gelen dergilerden Physical Review Letters’ta yayımlanan çalışmada, bu şaşırtıcı keşif, Antarktik Ani Geçici Anten (ANITA) adlı deney sayesinde gerçekleşti.

TEKNOFEST Takımları ABD’deki model uydu yarışmasına damga vurdu

ABD’de gerçekleştirilen uluslararası CanSat Model Uydu Tasarım ve Fırlatma Yarışması’nda TEKNOFEST takımları önemli dereceler elde etti. Gazi Üniversitesi’nden Apastron takımı yarışmayı ikinci sırada tamamlarken, Çankaya Üniversitesi’nden CanBEE takımı dördüncülüğü elde etti.

Bilim kurgu gerçek oldu! Hologramlar evlere giriyor

Bilim kurgu filmlerinde sıkça gördüğümüz holografik ekranlar, teknolojinin hızlı ilerleyişiyle artık hayal olmaktan çıkıyor ve evlerimizin bir parçası haline geldi. Eğitimden eğlenceye, sağlıktan iş dünyasına kadar geniş bir yelpazede kullanım …

Kuantum sıçraması! Google’ın beş yıllık devrim planı

Google, kuantum bilişim alanında çığır açan bir öngörüyle gündemde: Şirketin kuantum teknolojileri lideri Hartmut Neven, kuantum bilgisayarların beş yıl içinde gerçek dünya uygulamalarında işlevsel hale gelebileceğini açıkladı. Bu iddia, bilim …

Favorit’e modern dokunuş: Skoda’dan yeni çağ için ‘minimalist’ elektrikli yorumu

Tasarımcı Ljudmil Slavov’un imzasını taşıyan proje, orijinal Bertone çizgilerini markanın yeni ‘Modern Solid’ tasarım diliyle harmanlarken, minimalist bir yaklaşım benimsiyor. Çek otomobil üreticisi Skoda, bir döneme damgasını vuran Favorit modelini …

Hangi iPhone’lar yeni iOS 19 güncellemesini alacak?

Apple’ın isim değişikliği yapacağı konuşulan yeni yazılım sürümü iOS 19 bir diğer adıyla iOS 26, bazı iPhone’lara gelmeyecek.