Dünya Bankası yetkilisi Belhac, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile başşehir Beyrut’taki Hükümet Sarayı’nda görüşmesinin akabinde sonra basın toplantısı düzenledi.
Belhac, “Başbakan Mikati ile olumlu bir görüşmemiz oldu. Kendisiyle Lübnan ve Dünya Bankası ortasındaki güçlü iş birliği fırsatlarından kelam ettik. Dünya Bankası her vakit Lübnan hükümeti ve halkını desteklemiştir.” tabirlerini kullandı.
Ekonomik kriz nedeniyle Lübnan’ın sıkıntı bir süreçten geçtiğini hatırlatan Belhac, “Dünya Bankası, Lübnan’a, toplumsal harcamalarda kullanılması niyetiyle 300 ile 500 milyon dolar ortasında kredi sunmaya hazırdır” dedi.
Kredinin yüksek bir düzeye ulaşan yoksulluk hududunun düşürülmesinde bilhassa değerli olacağını belirten Belhac, toplumsal harcamaların yanı sıra kredinin sürdürülebilir tarım ve besin bölümünde kullanılabileceğini söyledi.
Belhac, gazetecilerin, sözkonusu kredinin elektrik üretimi için gaz ithalatında kullanılıp kullanılamayacağına ait sorusuna karşılık şunları kaydetti: “Elektrik ve güç konusu Lübnan’da çok eski. Dünya Bankası ve Lübnan, 2002’den beri bu hususta iş birliği yapıyor. Bu bahiste Lübnan hükümetinin hayata geçirmesi gereken kıymetli ıslahatlar var. Lübnan hükümeti ile bu ıslahatlar üzerinde görüşüyoruz. Islahatlar istenen etaba gelir ve bizim de olumlu bakmamıza vesile olursa o vakit bu soruna (gaz ithalatı) de dayanak verebiliriz. Lakin bu ıslahatlar hala çok uzakta ve buna elektrik kesimi de dahil.”
Ekonomik krizdeki Lübnan, elektrik üreten güç istasyonlarına kâfi yakıt verilememesi nedeniyle yaklaşık 2 yıldır önemli elektrik kesintileriyle çaba ediyor.
Beyrut idaresi, Kasım 2021’den beri Suriye üzerinden, Mısır’dan doğal gaz ve Ürdün’den elektrik ithal etmek için çalışmalar yürütüyor. Lakin her iki sorun de ABD’nin Suriye’ye uyguladığı “Sezar yaptırımlarına” takıldığı için çok yavaş ilerleme kaydediliyor.