Bakırköy’de açılan ‘Ben Kolay Ölmem’ adlı sergi gazete manşetlerinden oluşuyor: Hüzünlü koleksiyon

İspirtohane Kültür Merkezi’nden Duygusal Sergi: “Ben Kolay Ölmem”

İstanbul Bakırköy’de bulunan İspirtohane Kültür Merkezi’nde, koleksiyoner A. İlhan Gülek’in arşivinden derlenen “Ben Kolay Ölmem” adlı sergi, sanatseverlerle buluştu. Bu duygusal sergi, 90’lı yıllarda Atatürkçü aydınlara yönelik gerçekleştirilen karanlık suikastların manşetlerini taşıyan orijinal gazetelerden oluşmaktadır. Biz de Gülek ile sergi hakkında konuştuk.

Serginin Önemi ve Güleğin Yorumu

“Bu koleksiyon benim en hüzünlü ve en acı veren koleksiyonum” diyen Gülek, lise yıllarından bu yana Cumhuriyet gazetesini takip ettiğini ve her gün düzenli olarak satın aldığını belirtiyor. Serginin ilk gazetesi, lisedeyken çıktığı ilk ders boykotunu tetikleyen Prof. Cavit Orhan Tütengil’in suikast haberini içermektedir. Bu olay, Gülek’in koleksiyonu oluşturmaya başlamasına yol açmıştır. Gülek, aydınların 12 Eylül 1980 öncesinde darbeye zemin hazırlanması adına sağ-sol çatışması kılıfı altında nasıl öldürüldüklerine dikkat çekerek, serginin önemini vurgulamaktadır.

Gülek, koleksiyonunun büyümesinden korktuğunu ifade ederken, dileğinin koleksiyondaki gazete sayısının artmaması olduğunu belirtiyor. Sergide en çok yer alan gazetelerin Cumhuriyet gazeteleri olmasının da ayrı bir anlam taşıdığını ekliyor. Serginin amacının, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin unutulmamasını sağlamak olduğunu düşünüyor.

Serginin Oluşum Süreci ve Amacı

Gülek, bu yıl ilk defa orijinal gazetelerden oluşan “Ben Ölmedim Ki” adlı sergiyi hazırladığını belirtiyor. Sergiyi Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu’nun desteğiyle birlikte açmışlar. Aynı zamanda Gülek’in koleksiyonundan oluşan “Gazetelerle Devrim Şehitleri” sergisi de ADD Kadıköy Şubesi tarafından Caddebostan Kültür Merkezi’nde ziyarete açılmış.

Sergide Uğur Mumcu’dan Bahriye Üçok’a, Ahmet Taner Kışlalı’dan Turan Dursun’a kadar birçok vatanseverin suikast haberleri yer almakta. Serginin ziyaretçilere, geçmişte yaşanan olayları hatırlatma ve unutturmama amacı güttüğünü belirten Gülek, serginin büyük ilgi gördüğünü söylüyor.

Gülek’in ifadesine göre, serginin amacı, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin hatırasını yaşatmaktır. Gülek, elinde bulundurduğu gazetelerin sayısının artmamasını dilediğini dile getiriyor. Bu sergi sayesinde, yaşanmış tarihi olayların genç nesillere aktarılması ve unutulmaması hedeflenmektedir.

Related Posts

Kimliğini kaybeden ve sınav yetişememe ihtimali olan öğrencilerin imdadına polis ekipleri yetişti

Kütahya’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu öncesi kimliğini kaybeden ve sınava yetişememe ihtimali olan öğrenciler, polis ekiplerinin hızlı müdahalesi sayesinde sınava zamanında girebildi.

Örgün eğitimde yaz tatili başladı, cemaatlerin medreseleri devreye girdi: Hedef 12-15 yaş arası çocuklar

Örgün eğitim kapsamında okullar tatile girerken, Hizbullah terör örgütünün medrese ayağı Alimler ve Medreseler Birliği (İttihadul Ulema) de Diyarbakır, Bingöl ve Batman’daki medreseleri için erkek öğrenci kayıtlarına başladığını duyurdu. Söz konusu medreselerde 12-15 yaş arası erkek çocuklarının 2,5-3 yıl hafızlık eğitimi verildiği, eğitimin sonunda ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nca “icazet belgesi” verildiği öğrenildi.

YKS’deki ‘en yaşlı’ aday bu yıl 8. kez üniversite sınavına girecek

Edirne’nin 2 üniversite mezunu “filozof hurdacısı” 81 yaşındaki Şevki Kılıç, gençlere eğitimin her yaşta mümkün olduğunu kanıtlamak ve bilgilerini kontrol etmek için bu yıl 8. kez üniversite sınavına girecek.

2. dönem ilkokul karne görüşleri: 1. 2. 3. ve 4. sınıflar için karne görüşü örnekleri…

İlkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıf düzeyinde öğretmenlerin kullanabileceği karne görüşleri, öğrencilerin akademik ilerlemesinden davranışsal gelişimine kadar birçok yönünü kapsıyor. İşte öğretmenlerin yıl sonunda kullanabileceği örnek karne görüşleri…

Üstün yeteneklilerin doktoralı öğretmenleri

İstanbul’daki Fuat Sezgin Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) 2’nci sınıftan 12’nci sınıfa kadar toplam bin 484 üstün yetenekli öğrenci eğitim görüyor. Okuldaki 45 öğretmenin ise 7’si doktor, 5’i de doktora eğitimine devam ediyor. Ayrıca doktor unvanına sahip öğretmenlerden bazıları aynı zamanda Marmara Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Sınav kaygısı düşman değil, rehber olabilir: İşte LGS öncesi altın değerinde öneriler

LGS ve YKS gibi kritik sınavlara hazırlanırken, öğrencilerin sadece bilgi değil, psikolojik dayanıklılık da geliştirmesi gerekiyor. Psikolog Ozan Yazıcı, sınav kaygısının çoğunlukla çevresel baskılardan beslendiğini ve doğru yaklaşımla yönetilebileceğini vurguluyor. Peki sınav kaygısı nasıl kontrol edilir? İşte cevabı…