Anne babaların dikkat etmeli: Abla sendromu nedir?

Ablalık Sendromu: Ailenin Büyük Kızı Olmanın Yükü

Bir ailenin en büyük kız çocuğu iseniz bu durumu bilirsiniz. Ancak sizin çocuğunuz olacaksa bu sendromu yaşamaması için dikkat etmelisiniz.

Ablalık sendromu ya da diğer ismi ile büyük kız kardeş sendromu, ailedeki en büyük kız çocuklarının, erken çocukluk döneminde (3-6 yaş) ailenin yeni üyesinin gelmesi ile fazla sorumluluk ve beklentilerle karşılaşmaları durumu olarak tanımlanır. Bu sendrom, bir psikolojik rahatsızlık olmasa da ilerleyen dönemde birçok kişilik özelliğini de etkileyebilir.

EVİN BÜYÜK KIZI KÜÇÜK ANNE

Genellikle erkekleri önceleyen toplumlarda, abla tıpkı ailenin diğer kadın üyeleri gibi aile üyelerine bakma, ev işlerini yapma, barışı sağlama ve sorumluluk taşıma gibi görevlerle yükümlendirilir. Bu da ablanın, çocukluk döneminde “ikinci anne” gibi bir rol üstlenmesine yol açar. Hatta çocuğu kardeş ablasından bahsederken “O benim küçük annemdi” dediğine rastlayabilirsiniz.

PSİKOLOJİ DE KARDEŞ SIRALAMASININ KİŞİLİĞE ETKİSİNE DİKKAT ÇEKİYOR

Avusturyalı psikiyatrist Alfred Adler’in bireyin kişiliğinin aşağılık ve üstünlük kavramları üzerine yükseldiğini belirttiği teorisine göre, ilk doğan çocuklar liderlik özelliklerine ve güçlü bir sorumluluk duygusuna sahip olurlar. Ancak, bu durum aynı zamanda ablanın gereksiz bir baskı altında kalmasına neden olabilir. Kültürel normların etkisiyle, kız çocuklarının ev işleri ve bakım görevlerini erkek çocuklardan daha fazla üstlenmesi beklenir.

Ablalık sendromu, genellikle yetişkinliğe eriştiklerinde, geçmişteki bu aşırı sorumlulukların bireyi olumsuz etkilediği anlaşılır. Ablaların yaşadığı bu durumun belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Güçlü bir sorumluluk duygusu: Ablalar, sürekli olarak başkalarının ihtiyaçlarına odaklanır ve bu yük onları duygusal olarak zorlayabilir.
  • Kontrol ihtiyacı: Aile içindeki düzeni sağlama, her şeyin yolunda gitmesi için sürekli bir kontrol etme isteği.
  • Aynı yaşta insanlarla ilişkilerde zorluklar: Yaşlarının gerektirdiği şekilde serbest ve eğlenceli ilişkiler kurmada zorlanabilirler.
  • Aileye karşı kırgınlık: Sürekli sorumluluk taşımanın yarattığı bir huzursuzluk ve kırgınlık hissi.
  • İnsanları memnun etme dürtüsü: Başkalarını mutlu etmek için aşırı çaba sarf etme.
  • Kaygı bozukluğu: Sürekli kontrol etme ve sorumluluk duygusuyla yaşamak kaygıya yol açabilir.
  • Depresyon: Uzun süreli baskı ve sorumluluklar, depresyon gibi daha ciddi duygusal sorunlara yol açabilir.

Related Posts

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bulut: ‘Yılın her günü 4 bin 789 kişi işsiz kaldı’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut, “Yılın ilk beş aylık döneminde en az 718 bin 49 kişi işinden oldu. Yılın her günü 4 bin 789 kişi işsiz kaldı. İşsiz kalanların sadece 352 bin 597’sine işsizlik ödeneği ödenmeye başlandı. 365 bin 452 kişi hem işsiz hem maaşsız kaldı” ifadesini kullandı.

Ataşehir’de tekmeli yumruklu kavga! Polis zor ayırdı

Ataşehir’de husumetli iki grup arasında çıkan tekme ve yumruklu kavga, polisin müdahalesiyle son buldu. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.

İçişleri, YKS’de görev alan polis ve jandarma sayısını açıkladı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bugün gerçekleştirilen ve üniversite adaylarının katıldığı YKS’de 51 bin 15’i polis ve 4 bin 560’ı jandarma olmak üzere toplam 55 bin 575 güvenlik personelinin görev yaptığını bildirdi.

AB’den sert uyarı: ’70 üvey kardeş kabul edilemez’

Avrupa Birliği sağlık bakanları, sperm ve yumurta bağışlarında etik sorunların ve donörden doğan çocukların artan sayısının yarattığı etkilerin önüne geçmek için uluslararası düzeyde sınırlama getirilmesini önerdi. İsveç ve Belçika’nın öncülüğünde hazırlanan teklif, Lüksemburg’da düzenlenen AB sağlık bakanları toplantısında gündeme geldi.

ABD’nin İran saldırısı sonrası Bahreyn’de flaş karar!

Bahreyn Kamu Hizmeti Kurumundan yapılan yazılı açıklamaya göre, 22 Haziran’dan itibaren geçerli olmak üzere kamu kurumlarında ve bakanlıklarda görevli personelin yüzde 70’inin uzaktan çalışmasına karar verildi. Açıklamada, uygulamanın kamu güvenliği …

Tatile gittiği Sisam’da boğulan genç Gaziantep’te toprağa verildi

Yunanistan’ın Ege’deki tatil cenneti Sisam (Samos) Adası’na kız arkadaşı ile birlikte tatile giden ve girdiği şelalede boğularak yaşamını yitiren 22 yaşındaki tıp öğrencisi memleketi Gaziantep’te gözyaşları içinde toprağa verildi.