Piyasada nefesler tutuldu: Altının ve doların kaderi yarın belli olacak

Trump ve Fed Arasındaki Faiz İndirimi Çekişmesi

Donald Trump ile Fed arasındaki gerilim her geçen gün artıyor. Trump, Fed’in faiz indirimleri konusundaki taleplerinden geri adım atmıyor. Fed’in mayıs ayı toplantısında politika faizinde değişiklik beklenmezken, Fed Başkanı Jerome Powell’ın söylemleri yakından takip ediliyor.

Enflasyon Baskılarının Faiz İndirimlerine Etkisi

Ekonomik verilerin karmaşık sinyaller vermesi, bankanın yol haritasındaki belirsizlikleri artırıyor. ABD ekonomisinin zayıflaması faiz indirimlerini destekleyebilirken, enflasyon baskılarının faiz indirimlerini olumsuz etkileyebileceği senaryolar masada.

Uzmanlar, Fed’in yılın ikinci yarısında ekonominin durgunluğuyla faiz indirimi yapabileceğini düşünürken, stagflasyon endişelerinin faiz indirimlerine engel olabileceğini öngörüyor.

Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey, “İş gücü piyasasındaki zayıflığın Fed’i haziran ayında bir faiz indirimi daha yapmaya ikna edeceğini düşünüyoruz. Ancak, tarifelerin enflasyonist etkisi ve sıkı sınır güvenliği, faiz indirimlerinin duraklamasına neden olabilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Marey, FOMC’nin mayıs ayı toplantısında politika faizini sabit tutması beklenirken, Powell’ın toplantının canlı olmayacağını açıkça belirttiğini vurguladı.

ABD’de yaşanan ekonomik verilere bakıldığında, mayıs ayındaki toplantının canlı olmasını gerektirecek bir durum oluşmadığını belirten Marey, tarife beklentisiyle yapılan ön yüklemeler nedeniyle 1. çeyrekteki negatif büyümenin ithalattaki artıştan kaynaklandığını belirtti.

Knightley, “Fed, kısa vadeli enflasyon endişelerinin faiz kararlarını etkilediği için ABD hükümetinin faiz oranlarını düşürme taleplerini dikkate almıyor. ABD ekonomisi yavaşlarken, büyük faiz indirimleri gündeme gelebilir.” şeklinde görüş bildirdi.

Trump ve Hazine Bakanı’nın faiz indirilmesi taleplerine rağmen Fed’in politika faizinde değişiklik öngörülmediğini belirten Knightley, ekonomik belirsizliğin devam ettiğini ve iş dünyasında gerginliğin arttığını ifade etti.

Tarifelerin ekonomiyi etkilediğini ve belirsizliğin devam etmesi durumunda etkisinin artacağını belirten Knightley, hane halkının fiyat artışlarından endişe duyduğunu ve harcama gücünün kısıtlanmasından kaygılandığını söyledi.

Knightley, “Konut enflasyonunun artabileceğini ve iş dünyasında yatırım harcamalarının yavaşlayabileceğini belirterek, Federal hükümetin harcamalarını kısma eğiliminde olduğu bir dönemde iş piyasasının zor durumda olacağını ifade etti.

Bu durum, ekonomik zayıflamaya karşı faiz indirimlerinin daha agresif bir şekilde ele alınabileceği anlamına geliyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Related Posts

Mevsim etkilerinden arındırılmış TÜFE nisanda yüzde 2,65 arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,65 artış gösterdi.

Aranan lider bulundu mu?

Dünya, yeni dönemine damgasını vuracak olan bir lider arayışı içinde. Değişik bir hal alan küresel düzenin lideri kim olacak?

İstanbul Borsası günü düşüşle bitirdi

Borsa İstanbul’da dalgalı seyir etkisini sürdürürken, BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 0,60 düşüşle 9.112,19 puandan kapattı. Günlük işlem hacmi ise 74,6 milyar lirayı buldu.

Rus imalatında daralma ikinci aya taşındı

Rusya’da S&P Global tarafından ölçülen imalat sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Nisan 2025’te 49,3 seviyesine yükseldi. Bu değer, Mart ayındaki 48,2’lik üç yıla yakın dip seviyeden hafif bir toparlanmayı işaret etti. Ancak endeksin 50 eşik …

Altın mı, gümüş mü? ABD’li banka kritik yatırım aracını açıkladı

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, külçe altına yönelik güçlü merkez bankası talebinin altın-gümüş fiyat oranını yapısal olarak yükselten bir faktör olduğunu söyleyerek, altının gümüşten daha iyi performans göstermeye devam edeceğini ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanlığı denetimlerde 1 milyar lirayı aşan ceza uyguladı

Ticaret Bakanlığınca bu yılın ocak-nisan döneminde 198 bin 357 firma, 11 milyon 697 bin 546 ürünü denetlendi ve 1 milyar 25 milyon 599 bin 375 lira ceza verildi.