76 milyon yıllık “cinayet” çözüldü

Kanada’da Yapılan Çalışmada Teruzorun Boyun Kemiği Keşfedildi

Kanada’nın Alberta bölgesinde yürütülen çalışmalar sonucunda, Azhdarchidae ailesine ait bir teruzorun boyun kemiği bulundu.

Dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olan teruzorlar, tarihteki en büyük uçan hayvanlar olarak biliniyor.

Yaklaşık 76 milyon yıl öncesine dayanan bu boyun kemiğinin, Cryodrakon boreas türünden bir yavru teruzora ait olduğu belirlendi. Bu yavru teruzorun kanadının 2 metre olduğu tahmin ediliyor, yetişkinlerin ise 10 metreye kadar kanat açabildiği biliniyor.

Yapılan araştırmalara göre, kemiği inceleyen bilim insanları, üzerinde 4 milimetrelik bir ısırık izi keşfettiler.

Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’nden Dr. Caleb Brown yaptığı açıklamada, “Teruzor kemiklerinin çok hassas olduğunu ve başka bir hayvan tarafından ısırıldığının açıkça görüldüğü fosillerin oldukça nadir olduğunu” belirtti, ayrıca bu örneğin bir yavruya ait olmasının daha da nadir bir durum olduğunu vurguladı.

Dr. Brown ve ekibi, bulgularını Journal Of Paleontology dergisinde yayımlanan bir çalışmada paylaştılar ve ısırık izinin timsah benzeri bir hayvanın yaptığını tespit etti.

Popüler bilim dergisi IFLScience’a göre, ısırığı gerçekleştiren hayvanın Alligatoridae familyasına ait Leidyosuchus canadensis türüne mensup olduğu düşünülüyor. Bu hayvanlar, günümüz timsah ve kaymanlarının atası kabul ediliyor.

Yapılan yeni araştırma, 76 milyon yıl öncesi av–avcı ilişkileri hakkında önemli ipuçları sunuyor ve timsahların yavru teruzorları avladığı veya beslediği düşüncesini destekliyor.

Dr. Brown ise yaptığı açıklamada, “Sadece bir kemiğin bile 76 milyon yıl önceki yaşam mücadelesine dair önemli bilgiler sunabiliyor olması son derece etkileyici” dedi.

Her zaman en eksiksiz fosilin değil, kısmen korunmuş fosillerin bile ilginç hikayeler anlatabileceği vurgulandı.

Related Posts

Türkiye Wing Foil Şampiyonası Datça’da başladı

Datça Yat Kulübü ve Dirik Surf Club Hotel ev sahipliğinde, Türkiye Wing Foil Şampiyonası, Muğla’nın Datça ilçesinde başladı.

TRT 1 canlı izle 24 Haziran: Benfica Bayern Münih maçı TRT 1 canlı yayın izle

2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası C Grubu’nda bu akşam Benfica ile Bayern Münih karşı karşıya gelecek. Saat 22.00’da başlayacak mücadele TRT 1 ekranlarından ve Tabii platformu üzerinden canlı olarak yayınlanacak. TRT 1 canlı yayınını izlemek isteyen ve Benfica Bayern Münih mücadelesindeki önemli dakikaları ve golleri takip etmek isteyenler sayfamızdaki linki kullanmaları yeterli. İşte Benfica Bayern Münih maçı TRT 1 canlı izleme sayfası ve maçtan notlar.

Buzulların altından gelen gizemli sinyaller bilim insanlarını şaşırttı

Antarktika’da yapılan bilimsel bir deney sırasında, araştırmacılar buzulların altından gelen gizemli radyo dalgaları tespit etti. Fizik alanında önde gelen dergilerden Physical Review Letters’ta yayımlanan çalışmada, bu şaşırtıcı keşif, Antarktik Ani Geçici Anten (ANITA) adlı deney sayesinde gerçekleşti.

TEKNOFEST Takımları ABD’deki model uydu yarışmasına damga vurdu

ABD’de gerçekleştirilen uluslararası CanSat Model Uydu Tasarım ve Fırlatma Yarışması’nda TEKNOFEST takımları önemli dereceler elde etti. Gazi Üniversitesi’nden Apastron takımı yarışmayı ikinci sırada tamamlarken, Çankaya Üniversitesi’nden CanBEE takımı dördüncülüğü elde etti.

Bilim kurgu gerçek oldu! Hologramlar evlere giriyor

Bilim kurgu filmlerinde sıkça gördüğümüz holografik ekranlar, teknolojinin hızlı ilerleyişiyle artık hayal olmaktan çıkıyor ve evlerimizin bir parçası haline geldi. Eğitimden eğlenceye, sağlıktan iş dünyasına kadar geniş bir yelpazede kullanım …

Kuantum sıçraması! Google’ın beş yıllık devrim planı

Google, kuantum bilişim alanında çığır açan bir öngörüyle gündemde: Şirketin kuantum teknolojileri lideri Hartmut Neven, kuantum bilgisayarların beş yıl içinde gerçek dünya uygulamalarında işlevsel hale gelebileceğini açıkladı. Bu iddia, bilim …